logotype Johnssons Gård
keramikbringare sedda uppifrån
crepes som det ringlas sås över
blommor på vit stenvägg
soppa md kaffe och ostsmörgås

~ Utveckling till en destination ~

(eller vem kan motstå ost?)

I februari 2012 gick den sista tjuren ut genom våra ladugårdsdörrar och gården blev märkligt tom på liv. Planen med att göra om delar av gårdens byggnader till garage var redan påbörjad och vi var helt övertygade om att det var så det skulle se ut – i så många utrymmen som möjligt. Men livet ville något annat…

Vilken bra idé!

Många frågar oss hur vi kom på idén till Johnssons Gård och svaret är att vi inte hade någon idé från början – vi skulle bygga garage o förråd och jag tror ingen är mer förvånad över utveckling än vi två.

Förvandlingen till ett företagscentrum har skett parallellt med alla de företag som valt att komma hit och som sett hur deras del kunnat bidra till en helhet som vi nu förvaltar tillsammans. Men någon ska ju säga ”ja”, förstås…

Läs gärna också om Gårdens Historia och hur livet såg ut här innan den blev en destination för alla som vill njuta av landsbygdens fördelar.  

Mjölkrummet #1

Vintern 2014 fick vi frågan av en bekant, Anders, om han fick hyra utrymmen för att förverkliga sin hobby – ett ysteri. Något förvånade över frågan pekade vi dock mot det gamla mjölkrummet och där utvecklades första utrymmet vi hyrde ut till ett företag som skulle rikta sig mot konsumenter. Ysteriet fick även en butik för sina populära ostar och snart skulle det visa sig att vår hyresgäst jobbade med sin hobby på heltid – Kagabäckens Ost.

Stenladugården #1

Under hösten samma år fick vi kontakt med Ulrika på Hembränt Keramik. Hon fick veta om ysteriets planer och ville gärna haka på med att hyra ett större utrymme ön hon haft inne i Varberg, för att få större butik och krukmakarverkstad med mera.

När vi gick runt på gården fastnade hon för den gamla stenladugården med sina vackra tjocka stenväggar. Men vi var tveksamma. Såg hur oerhört mycket jobb det skulle bli med att renovera byggnaden till något man kunde vara i, men beslutet togs och denna chansning har vi inte ångrat.

Ladugården fick nytt golv, tak, fönster, nyputsade väggar och några genuina trädetaljer för att förhöja känslan. Ett knappt år senare stod butiken o verkstaden klar och i november 2015 öppnade ysteriet och keramikverkstaden portarna för sina kunder.

Tjurstallet och garaget #1

Medan arbetet fortgick med att färdigställa keramikverkstaden fick vi ytterligare ett överraskande samtal. Det var Peder och Bengt (gamla klasskompisar från högstadiet) som undrade om de fick ha en barbecue-restaurang hos oss.

Har sällan blivit mer förvånad än då och vi funderar fortfarande på hur vi vågade satsa på detta. Men det fanns egentligen ingen långvarig tvekan, utan vi gick med hull o hår in i en ny renovering, mestadels utomhus utanför gamla tjurstallet, i den ganska lantligt ruffiga stil som önskades och som sedan satt temat för hela gården. Köket hamnade i ett gammalt garage som också varit häststall.

Från sommaren 2016 höll Rub & Smoke BBQ öppet varje lördag under de tre kommande sommarhalvåren. Väldigt välbesökt och en vattendelare som var av största betydelse för gårdens kommande utveckling.

Det var i början av denna period vi tillsammans meoch de tre första företagen bestämde oss för att satsa på att marknadsföra alltihop tillsammans som Johnssons Gård – ett namn vi redan använt ett tag på våra fakturor till de första garagen.

Skapade konton, skrev skyltar, satsade på några billiga annonser på Varbergskartan och i sociala medier. Men framförallt var det också mun-mot-mun-metoden bland allas våra vänner och bekanta som verkligen gjorde skillnad och byggde upp kundkretsen i början.

Mjölkgropen, första delen

Konstnär Eva Otterström anslöt som en av de första på innergården våren 2016. Hon behövde en ny lokal att utöva sitt konstnärskap på eftersom hon blivit uppsagd från den lokal hon hade inne i Varberg (det nu rivna Caprinus) På så vis kom hon närmare både sin bostad och sin vän Ulrika som vi ju redan hade som hyresgäst.

Eva använder sin atljé mest för att skapa nya alster, men har ibland öppet när vi har marknader etc. Lokalen ligger i en del av den del där hälften av våra kor väntade på att få komma in för att mjölkas, först i mjölkgropen och senare till robotmjölkningen.

”Skogen”

Man kan väl knappast kalla det för en skog, mer en dunge, men bland träden på höger sida när man kommer in på gården norrifrån, finns en unik anläggning.

Samma vår 2016 började jag (Eva-Lena) träna med Golden Wellness inne i Varberg och fick ganska snart frågan av ägarna Petra & Håkan om de kunde få ha en hinderbana utomhus hos oss. ”Javisst! Varför inte?!” blev nu svaret, haha…

Resultatet blev en 350 meter lång bana med totalt 20 hinder i bästa Military Fitness-stil med mycket återbruk från gården i form av grindar ooch däck blandat med nytt hållbart virke och annat kul. Det fick även plats ett nytt utegym mitt i anläggningen och en del av åkern bredvid fick också ingå, där många företag och andra gäng sedan tävlat i olika grenar i rena Mästarnas Mästare-stil.

Mjölkgropen, andra delen – #1

Med ett förflutet som fotograf, hade jag en dröm om att kunna ha fotostudio på hemmaplan för att kunna utveckla mitt foto- och webbföretag. Chansen fanns fortfarande kvar så länge vi höll oss i samma del av ladugården som där förut nämnda mjölkgrop och mjölkrobot tidigare befunnit sig. Här var det tillräckligt högt i tak för att få rymd och ljus. Studio BOXX såg dagens ljus och blev mitt nya skötebarn. 

Men jag jobbade också halvtid på olika marknadsavdelningar, så för att täcka upp all ledig tid som lokalen stod tom började vi bjuda in konstnärer och andra former av popup, kurser, workshops och loppisar att använda lokalen och förgylla besöken för de som kom till gården.

Mjölkrummet #2

Men nu blev det visst ”hack i skivan”… Hösten 2016 valde ostmakare Anders tråkigt nog att lägga ner sitt företag Kagabäckens Ost och lämnade mjölkrummet tomt.

Men bara ett par månader senare togs den över av ett kompispar – Andreas och Tommy – som brann för SIN hobby, att brygga öl och starta ett mikrobryggeri. Sandt Bryggeri blev en härlig bekantskap! Vilka öl de hann tillverka och vi lärde oss älska IPA. Det populära flaggskeppet Session IPA gick snart även att inhandla på Systembolaget.

Foderladan

Under sommaren 2017 blev det uppenbart att Rub & Smokes gäster kunde behöva komma inomhus i skydd av väder och vind ibland, så yttersta delen av tjurstallet gjordes i ordning till en form av oisolerat uterum. Nu kunde man åtminstone komma undan vindarna och regn på tvären.

Fortsättning följer längre ner… 

vänner sitter utomhus och äter
träningspass i ladan

Mjölkgropen #2

Lördagarna på gården var veckans stora begivenhet då massor av folk hittade till gården, handlade, åt o drack. Sedan denna tid har hjärnan alltid gått på högvarv för att hitta fler möjligheter till utveckling och att kunna erbjuda besökarna allt fler olika saker att se och hitta på här.

Började då bjuda in Anneli på NackhelleHem Blommor & Inredning till att stå med ett bord på innergården och sälja sina blommor, plantor och presenter som hon i normala fall sålde på deltid hemma i sin friggebod på gården i Nackhelle. Hon återkom vid ett flertal tillfällen och frågade till sist om hon fick ha sina kransbindarkurser inför jul i Studio Boxx.

Efter att vi viskat i örat vad för sorts verksamhet som var på gång i ladugården bredvid (bageriet med café), kom då frågan om att få stanna kvar på heltid i lokalen. Det blev ett välkommet tillskott som passade väl in i allt som vi visste skulle erbjudas på gården.

Själv övergav jag idén om en fortsatt satsning på fotoföretaget eftersom jag fick fast heltidstjänst som marknadsförare i Varberg. Allt föll väl in för oss alla.

Julmarknad 2017

25 november 2017 hade vi vår allra första Jul på Gården på innergården och vi var oerhört glada och stolta över responsen och alla besökare som kom hit. Helt fantastiskt!

Anneli på NackhelleHem hade med sin erfarenhet av marknader en stor del i att vi startade upp julmarknaden och bidrog med många kloka idéer för att det skulle bli så bra som möjligt.

Stora ladugården

Vid det här laget visste vi att vi skulle ha att göra under våren 2018. I stora ladugårdens norra utbyggnad skulle Golden Wellness få utnyttja hela utrymmet till träningslokal, gym och omklädning. Det var lite bråttom, vi ville ju de skulle kunna erbjuda företag att kunna duscha efter eventen den kommande sommaren. Skynda, skynda!

De fick även en uteplats utanför träningslokalen med träsoffor och bord samt ett utrymme att förvara sina Street Striders i.

Inte nog med det. Under nästan ett års tid hade vi också haft samtal med två bagare om att bygga ett bageri med café i delen som angränsade till träningslokalen och som då skulle få sin ingång från innergården, precis bredvid blomsterbutiken, med uteservering på gårdens mest soliga och skyddade plats. Det var som gjort för denna sortens verksamhet!

Med stort fokus, många timmars jobb och hela tiden med målet att vara färdiga med allt i maj 2018, lyckades vi bli klara med dessa två stora projekt lagom till värmen kom tillbaka. Sikta Stenugnsbageri, med Josefin och Petra som glada och skickliga bagare, blev snabbt ytterligare ett fantastiskt tillskott på gården och resmål för fikasugna varbergare och andra långväga gäster. De har verkligen fått gott rykte för sina goda produkter som alla bakas från grunden med så lokala och ekologiska varor som möjligt.

Mjölkrummet #3

Mitt i sommaren 2018, efter träningslokal och bageri med café var klara, var det dags att rusta upp inne i mjölkrummet, då vi återigen fick byta hyresgäst där. Andreas och Tommy på Sandt Bryggeri valde att lägga ner och flyttade ut sin verksamhet.

Det gav i stället utrymme för en ny aktör inom mikrobryggeri – forne kocken Martin Sunesson och hans nystartade Subbe Bryggeri. Här andades det rejäl satsning och det har vi fått erfara i form av en redan imponerande samling av olika sorters öl på både Systembolaget och hos traktens krögare. Han håller också ölprovningar, både i bryggeriet, men också hos Spiseriet och på annat håll.

Vi fick också en ny hyresgäst, australienske Bevan med sitt BEV Design – handfat, speglar, bord m.m. tillverkade i betong. Han höll till i ett utrymme i ladugården på vår ”baksida”, men sålde en del av sina fina saker inne hos Hembränt Keramik. Bevan fanns hos oss under ett par års tid, men har avvecklat sin verksamhet här.

Marknader 2018

Under hösten 2018 hade vi vår första Matmarknad och lite senare även vår andra Jul på Gården. På julmarknaden hade vi dubblat antalet utställare och vi dubblade även antalet besökare. Minst. Folk strömmade till och vi blev oerhört överraskade. Hur ska detta sluta? 

Tjurstallet och garaget #2

Något som däremot tog sitt slut under hösten 2018 var sagan om och med Rub & Smoke BBQ. Peder o Bengt bestämde sig för att avveckla sitt företag och fortsätta med sina respektive jobb.

Bolaget låg ute för försäljning och flera intressenter var på plats, men till sist utmärkte sig två killar som hade höga planer – Peter Halldén och Linus Boman som våren 2019 startade upp sin dröm, gårdsrestaurangen Spiseriet.

De körde igång med en helt annan meny med en för tiden populär inriktning. Med prisbelönt mat, proffsiga vin- och ostprovningar och en utsökt delikatessdisk har de satt sitt signum i hela västra Sverige.

För vår del innebar det att vi under sommaren renoverade upp utrymmet i resten av det gamla tjurstallet, vilket vi hade sparat på lite. Och att vi lärt oss uppskatta gosa viner, ostar och andra underbara smaker!

Marknader 2019

Under hösten 2019 anordnade vi vår andra Matmarknad och den tredje Jul på Gården. Tack vare att vi också använde oss av Golden Wellness´ träningslokal kunde vi fördubbla antalet utställare och mängden besökare vi fick den dagen vågar vi knappt gissa eller uppskatta. En sak är säker – det kommer vi aldrig att slå igen…

Årets Kreativa Företag 2019

Mellan våra marknader fick vi ett stort erkännade för utvecklingen på gården då vi på VarbergsGalan fick ta emot Varbergs kommuns pris som Årets Kreativa Företag! Underbart roligt och en ordentlig skjuts för vårt varumärke och igenkänningen av gården och dess företag.

Vi lyckades ungefär samtidigt också komma upp på Vägverkets stora blå vägvisningsskyltar vid Västkustvägen samt vita skyltar fram till gården. Är ödmjukt tacksamma för detta – vi vet hur svårt det är för våra kollegor runtom att få tillstånd till tydliga skyltar fram till sin verksamhet. Ett problem för många företag på landet…

Under våren och sommaren 2020, då pandemin covid-19 började påverka allas våra verksamheter öppnade Subbe Bryggeri för första gången sin Folkölsbutik.

Fortsättning följer längre ner igen… 😉

översiktsbild en gårdsplan med café
trälåda med namnet spiseriet inbränt står på en bardiisk tillsammans med vinflaskor

Plansilon

Under alla åren av renovering har det körts och burits ut mängder av skrot, gamla bås, grindar, plåtar, rör – ja allt möjligt. Och allt har placerat, väldigt bekvämt för oss, i de två gamla plansilosarna som var kvar på gården (den första rev vi 2018 för att få större parkering). Riktigt bra förvaringsplats, tyckte vi och högarna växte – hanns ju inte med röja i detta när det fanns så mycket annat att göra.

Men det blev det ändring på under senare delen av våren 2020 då Golden Wellness frågade om det gick att göra en träningsyta/tennisbana där. De hade, som ett av 10-11 träningsanläggningar i Sverige, fått ingå avtal med arrangören Apollo Sportresor som i början av covid-19 pandemin behövde bättre möjligheter för att ta emot träningsgrupper inom Sveriges gränser – de kunde ju plötsligt inte åka utomlands med sina gäster.

Sagt o gjort. På 2-3 veckor var plansilosarna tömda, mellanväggen avlägsnad och ytan plangjord. Dessutom ringade vi in det hela med staket, träläktare, belysning och plats för förrådscontainer. Golden Wellness ordnade konstgräs och tennisnät och showen kunde börja.

Ytan har blivit ett riktigt lyft för gårdens träningssugna och används nu till en mängd olika träningspass och aktiviteter.

Årets Entreprenör i Halland 2020

Hösten 2020 var det dags för ytterligare ett hedervärt pris för oss och gården! Landsbyggarna Halland utsåg oss till Årets Entreprenör i Halland i samband med Landsbyggaredagen.

Likt allt annat detta år blev själva festen inställd. Men vi blev oerhört glada igen ändå – detta är ett pris som verkligen kommer från våra egna led, landsbygdens människor som gillar att vi skapat nya förutsättningar till ett liv och företagande på landet. Det känns i hjärteroten!

Foodtrucksföretaget ZupBurger i Varberg hyr också in sig med förråd i en uppfräschad del av stora ladugården och har gården som utgångspunkt. En av ägarna är vår yngste son, så det kändes liksom självklart att de är här med sina grejer.

Innergården

Våren 2021 bestämde sig Sikta Stenugnsbageri att satsa mer på sin glassproduktion och skaffade sig därför en gammal hästtransport som gjordes om till glassvagn – Glasserian. Vagnen står på innergården och är ett välkommet tillskott för gårdens alla besökare. Och gott!

Folkölsbutiken hos Subbe Bryggeri har öppet alltmer och ökar på antalet folkölssorter. Vi ordnar också ett extra förråd åt bryggeriet längre bort i ladugården, eftersom företaget växer så det bubblar. Spiseriet utvecklar sin matlagning med en Crêperia från en ny lucka i Dryckerian utomhus. Lite fix med det med.

Bland björkar och al

När man tror att det inte får plats mer, ja då får man en ny utmaning – padelbanor! Golden Wellness, med sin aldrig sinande påhittighet, ville ta tillfället i akt och haka på den allt mer populära sporten (som ju ligger så nära tennis, vilket de håller på med mycket).

Vi tog vår vana trogen ett par varv i våra hjärnor, diskuterade för- och nackdelar med varandra, men landade förstås i att satsa på detta med.

Så alldeles intill tennisbanan/multicourten/plansilon, bland björkar och al, gjordes grunden i ordning för två stycken padelbanor som sedan stod klara i början av sommaren 2021. Vi hoppas på god uppslutning här och att allt fler målgrupper hittar till gården och övriga verksamheter med.

AirBnb och väderkvarnen

Förutom allt detta hyr vi sedan sommaren 2020 ut vårt gamla boningshus på gården via AirBnb. Även den gamla väderkvarnen ska få sin ansiktslyftning klar så småningom, men får nog vänta några år till innan vi hinner återvända till den renovering som startades 2014, innan osttillverkaren dök upp.

Stenladugården #2

Vintern 2022 beslutade keramiker Ulrika att avveckla sin verksamhet på gården och flytta till annan lokal. Den stora, fina lokalen tog genast över NackhelleHem Blommor & Inredning som efter viss upprustning flyttade in från tvärs över innergården. En härlig lokal för blommor och annat fint och en fin möjlighet för Anneli att ytterligare utöka sin verksamhet.

 

 

Mjölkgropen #3

Våren 2022 fick vi nya hyresgäster i form av Verkstan med Vänner. Keramikerna Therese Kjellberg och Jessica Gunnarsson tog då över den gamla blomsteraffären på innergården och förvandlade den till keramikverkstad och butik med underbar brukskeramik.

Deras idé är också att bjuda in andra kreativa kollegor till lokalen, som får visa upp och sälja sina alster i butiken. Det blir ett härligt och varierat komplement till utbudet på gården!

översiktsbild en gårdsplan med café
tre personer står med var sin produkt i händerna och ler in mot kameran

Mjölkgropen #4

Ett helt år senare, under våren 2023, blev konstnärslokalen ledig och vi kontaktade då Stina Klefenberg och Peter Andersson som tidigare frågat om plats på gården för sina renoverade och återbrukade möbler, leksaker och annat gammalt o antikt.

Vi erbjöd en popup-butik under sommaren för att se hur det skulle gå och kontaktade då även inredningsarkitekten Dorte Myhre, som också hört av sig om plats, för att de behövde vara fler som samarbetade och höll öppet. Dorte kom in med ny design och sina tjänster inom heminredning och så var butiken Alla Tiders Möbler & Interiör född!

Mjölkgropen #5

Efter sommaren 2024 kom en tuff höst och vinter för oss alla och på gården innebar den att Nackhellehem Blommor & Inredning ville byta tillbaka till en mindre lokal och slimma sin verksamhet något. Eftersom nya butiken Alla Tiders Möbler & Interiör hade vinterpaus och funderade på sin fortsättning, fick Annelie flytta in i den mindre lokalen i stället.

Tjurstallet #3

Nu skedde det en storsatsning, minsann! Företagarna på Alla Tiders Möbler & Interiör erbjöds i stället den stora lokalen i stenladugården (tjurstallet) som nu stod ledig, men den kändes så klart lite för stor.

Då tog vi ny kontakt med Sarah Bertrag-Ljones som tidigare drev den nedlagda butiken Tyget Södra Näs (numera Skaparglädjen) – förr i Läjet och senare i Varberg – för att kolla status på viljan att starta upp igen och flytta in här i ett sorts kollektiv. Och det ville hon! Tycke uppstod mellan företagarna och då kontaktades även Marie Lundin som driver Mimmi Textil (trasmattor) och gänget var komplett!

Det gemensamma namnet kortades ner till enbart Alla Tiders och vi byggde om lokalen en aning igen för att passa både till vävstuga, kontor och butik åt allihop. De turas nu om att hålla öppet och hjälps åt att säljer sina respektive varor till alla intresserade. En härlig mix av underbara produkter och varor!

Mjölkgropen #6

Med sorg i hjärtat fick vi sommaren 2024 konstatera att NackhelleHem Blommor & Inredning avslutade sin verksamhet och Annelie tog jobb på en begravningsbyrå. Vi önskar stort lycka till, men kommer sakna alla kloka åsikter, all hjälp med pyntet på innergården OCH alla blommor o finheter som vi alla kunnat njuta av när vi kommer dit.

Vi har en ny hyresgäst på gång, men kontraktet är inte påskrivet ännu, så vi får återkomma om det. Men vi hoppas på detta och det kommer bli jättebra det med! 

Nu är du klar! (Pfhuu…)

Det kunde varit längre…

Nu har du nog fått reda på det mesta – i hygglig kronologisk ordning. Och har du orkat läsa allt detta är du säkert en av våra mest fantastiska ambassadörer. Tack!

Det finns självklart massor mer att tillägga om gårdens utveckling – här har varit både bröllop, Youtube-stjärnor, föreläsningar, filminspelning, kurser, bussresor, modefotograferingar, Let´s Dance-stjärnor, journalister från när och fjärran, loppisar, kända matkreatörer, konstutställningar, cykelevent, mängder av andra event samt musikframträdanden av kända artister – men det får vi ta en annan gång.

Så kan det gå när man inte kan motstå ost…

Vid pennan, Eva-Lena
(nedtecknat januari 2022)

KONTAKT

Johnssons Gård
Vare 47
432 91  Varberg
info@johnssonsgard.se

Visit Varberg logotype
kattegattleden logotype
Logotype Destination Läjet
air bnb logotype

© wEbba 2022